Destination: Bornholm

Slacke-ferie? Eller kanskje sykkelferie? Eventuelt drikke-digg-øl-hver-dag-i-solen-ferie? Svaret er uansett Bornholm!

Den lille danske øya ligger nærmere Sverige enn Danmark, men er definitivt dansk. Både rent faktamessig sett, og væremåte-messig sett. Dansker er kjent for å være bedagelige folk som vet å sette pris på avslapping og en god pils i solen, og Bornholmere er intet unntak. Det går ikke an å ikke like det!

 

// Utsikt mot Gudhjem Havn / Foto: Privat – copyright

 

 

Vi bodde i Gudhjem, men leide sykler for å farte litt rundt omkring på øya. Det ble en tur nordover til tvillingbyene Sandvig-Allinge (hvor det for øvrig var jazzfestival og fullt i gatene den dagen) og Hammershus, som er ruinene etter en eldgammel borg/festning fra 1100-tallet. Vi pekte også sykkelsetene våre sørover, en tur som involverte både byen Svaneke; med eget bryggeri, det kjente Svaneke Ismejeri, fiskerøkeri, og generelt mange koselige smågater, og Paradisbakkerne i skogen Almindingen. Jepp, de har bakker i Danmark også, og Bornholm har visstnok flest bakker av alle øyene Danmark består av. Hele skogen/naturområdet er fantastisk flott, og en drøm å sykle i! Selv om Bornholm har bakker er det likevel helt greit å sykle rundt, men det anbefales å leie sykler som ikke veier to tonn. Slik våre gjorde. Temmelig tungt med en 15-kilos sykkel i motbakker, når det i tillegg er motvind -og jeg hadde glemt å gire ned. Til gjengjeld hadde jeg en sånn fin sykkelkurv da, og det var jo fint!

Det er til sammen ca 23 mil sykkelveier på Bornholm, og de aller fleste går utenfor bilveien. Mange går i samme trasé som bilveien, mens andre går langs nedlagte togskinner. Det er mulig å finne en rute som passer for alle med andre ord, uansett om du er temmelig utrent, eller kanskje har med et par kids.

 

// Øl fra Svaneke Bryghus. Til og med jeg syns det var ålreit. / Foto: privat – copyright

 

 

Øya er for øvrig det stedet i Danmark med flest soltimer, noe som ikke var helt uten betydning. Oslo har vært regntung og deprimerende i hele sommer, og det var derfor ekstra deilig å slikke sol fra sykkelsetet, uterestauranten i Gudhjem, og bakgården på en koselig café i Svaneke. Det var også tid til å oppleve Bornholms Rovfugleshow (utenfor Rønne), og ta en titt på Helligdomsklipperne. I tillegg var det selvfølgelig en hel haug vi ikke rakk -men det er jo bare en god unnskyldning til å dra tilbake…

 

Tips:
Langtidsparkering i Ystad til 20SEK/døgnet. I stedet for å ta til venstre mot havnen, kjør rett frem langs jernbaneskinnene. Etter 50-100m kommer et skilt med «Långtidsparkering», og du svinger til venstre. Billigere enn parkeringen på havnen, i tillegg er det mange flere plasser her. Gangbro rett til havnen og fergen. Ferge fra Ystad til Rønne går flere ganger om dagen, og tar ca 1 time og 20 min.

Ferieleiligheter, hotell eller campinghytter kan fikses hos Bornholm Tours. Veldig fornøyd med vår ferieleilighet, som var en av mange i komplekset Casa Blanca. Husk å sjekke hvor du skal hente nøkler til leiligheten… Taxi koster omtrent det samme som i Norge, og bussene går ikke altfor ofte (og det tar minst 40min til Rønne fra Gudhjem). Ferge kan bestilles og betales sammen med overnattingen hos Bornholm Tours.

Det er plenty av muligheter for sykkelutleie! Vi leide våre blytunge sykler på Jantzen’s Hotel i Gudhjem av en særs hyggelig mann. Han ga oss kart over hele Bornholm som noen andre gjester hadde glemt, og var både vennlig og pratsom. Kostet 75DKK per pers/dagen, så det finnes nok både billigere og bedre sykler å leie. Sjekk før du drar.

 

Og til slutt: bare dra dit. Det er virkelig verdt det, og du får (nesten) garantert en herlig ferie! Jeg er forelska, og skal absolutt tilbake.

Merket med , , , , , , , , ,

2 tanker om “Destination: Bornholm

  1. minslankekrig sier:

    Ååå Bornholm er mitt ferieparadis! Jeg har vært der tre ganger og skal tilbake flere ganger! Det er helt nydelig der…hvem trenger å reise til syden da man har Bornholm?! ;)

    • heidilois sier:

      Helt enig -skikkelig fin øy, og mye nærmere enn syden! ;) Skal absolutt tilbake, forhåpentligvis neste år. Må snike inn at jeg syns Boracay og Kambodsja er litt mer paradis for min del, men aaaltfor langt å reise bare for en uke.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Reklamer
%d bloggere like this: