Facebook News: annonsenettverket Atlas

Allerede før sommeren hadde det skjedd en god del endringer i Facebooks annonseverden, og i går lanserte de (endelig?) Atlas.

Enkelt sagt er dette såkalt «people-based marketing» (i mangel av et bedre norsk uttrykk), og betyr at du får annonser basert på din Facebook-profil, utenfor Facebook. Det har lenge vært mulig å lage slike annonser på Facebook, altså at du har fått annonser basert på f.eks sider du har likt i News Feeden din.

Slike nettverk har eksistert en stund, Google har også et eget nettverk. Forskjellen er derimot at konkurrentene benytter seg av netthistorikken din til å skreddersy annonser, mens Facebook bruker profilen din. For annonsører betyr det at man kan nå ut til det man mener er «riktige» personer for produktet eller tjenesten, ved å segmentere enda dypere. I tillegg ser man resultatene live, og kan dermed optimalisere eller endre annonsene jevnlig. På lik linje med Custom Audience, vil det heller ikke med Atlas være mulig å identifisere de konkrete profilene, da all info i følge Facebook blir kryptert.

Segmentering og retargeting har nok folk begynt å bli vant til nå. Har jeg tittet på en kjole på nelly.com, får jeg annonser fra nelly i ukesvis etterpå. Om folk syns det er greit å få annonser basert på egen Facebook-profil også utenfor Facebook? Tja. Vanskelig å si. Dette er også et spørsmål om personvern, noe det norske folk er relativt opptatt av. Annonsering kan alltid gjøres på gode eller mindre gode måter, og jeg tror det er viktig at folk ikke føler seg «forfulgt» av annonsene. Det gjenstår å se hvordan Atlas vil fungere i praksis, og hvordan reaksjonene blir.

 

Vite mer?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Reklamer
%d bloggere like this: